Vitamino C nauda ir vartojimas

Vitaminas C, taip pat žinomas kaip askorbo rūgštis, yra vandenyje tirpus vitaminas, kuris yra būtinas norint užtikrinti tinkamas organizmo funkcijas. Jis žinomas dėl savo antioksidacinių savybių, padedančių apsaugoti kūną nuo laisvųjų radikalų pažeidimų, taip pat dalyvauja daugelyje svarbių biologinių procesų. Vitaminas C nėra kaupiamas organizme, todėl jo turime gauti kiekvieną dieną.

Kodėl vitaminas C toks svarbus mūsų organizmui? 

Pagalba imuninei sistemai. Vitaminas C padeda palaikyti imuninę sistemą ir apsaugo organizmą nuo ligų ir infekcijų. Jis padeda aktyvuoti baltymus, kurie dalyvauja kovoje su infekcijomis, ir padeda organizmui gaminti kolageną, kuris yra svarbus audinių atstatymui ir gijimui.

Antioksidacinės savybės. Vitaminas C yra galingas antioksidantas, kuris apsaugo kūną nuo laisvųjų radikalų pažeidimų. Laisvieji radikalai yra cheminiai junginiai, kurie gali pažeisti ląstelių struktūrą ir sukelti ląstelių degeneraciją, dėl kurios gali atsirasti ligos ir senėjimo procesas.

Svarbus gijimo procese. Vitaminas C yra būtinas kolageno gamybai, kuris yra svarbus audinių atstatymui ir gijimui. Kolagenas yra svarbus kaulams, sąnariams, raumenims ir odai. Vitaminas C taip pat padeda organizmui sugerti geležį, kuri yra svarbi kraujo ląstelių gamybai ir deguonies pristatymui į ląsteles.

Nervų sistema: Vitaminas C padeda palaikyti tinkamą nervų sistemos veiklą, mažinti pavargimo jausmą, yra reikalingas emocinio ir fizinio streso valdymui.

Širdies ir kraujagyslių sveikatai. Vitaminas C yra svarbus širdies ir kraujagyslių sveikatai, dėl to, kad jo antioksidacinės savybės padeda apsaugoti kraujagysles nuo pažeidimų ir sumažinti kraujo spaudimą.

lemon, water, fruit-3071893.jpg

Vitamino C vartojimas 

Prieš vartojant vitaminą C būtina atsižvelgti į amžių ir sveikatos būklę. Suaugusiesiems rekomenduojama vartoti nuo 75 iki 90 mg vitamino C per parą. Tačiau žmonės, kuriems reikia papildomo antioksidacinio ar imuninio palaikymo, gali būti skiriamas didesnis kiekis. Pavyzdžiui, žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis arba peršalimo metu, gali būti rekomenduojama didesnė vitamino C dozė.

Reikia taip pat atsižvelgti į žmonių mitybos įpročius. Jei žmogus valgo maisto produktus, kuriuose yra gausu vitamino C, pvz., citrusiniai vaisiai, braškės, papildomai vartojamas kiekis gali būti mažesnis. Tačiau jei žmogus nuolat laikosi dietų, kurios nėra gausios vitaminu C, papildomas šio vitamino vartojimas gali būti rekomenduotinas.

Prieš vartojant taip pat svarbu įvertinti, kokia forma ir kiekiais vartosite vitaminą C. Vitaminas C gali būti vartojamas skysta, miltelių ar tabletės forma.

 

Daugelis mitybos ekspertų rekomenduoja vartoti vitaminą C reguliariai, kasdien, kad organizmas galėtų jį geriau pasisavinti ir išnaudoti. Tačiau tikslingiausias rekomendacijas jums suteiks gydytojas arba mitybos specialistas.