Kaip išvalyti riebalus ir suodžius iš orkaitės

Orkaitė yra populiarus ir sunkiai pakeičiamas virtuvės pagalbininkas. Jos dėka ant mūsų stalo atsiranda kvapnūs pyragai, sveiki troškiniai, sultingi kepsniai, duona ir daugybė kitų patiekalų. Tačiau, kaip ir bet kuris kitas virtuvės prietaisas, nuolat susiduriantis su maistu, aukšta temperatūra ir riebalais, reikalauja priežiūros. Orkaitės valymas turi būti atliekamas reguliariai ir, svarbiausia, tinkamomis priemonėmis.

Kodėl reikia reguliariai valyti orkaitę

Kepant bet kokį patiekalą orkaitėje, ant visų vidinių orkaitės paviršių patenka purslų, riebalų ir kvapų kondensato. Veikiami aukštos temperatūros šie organiniai junginiai pakartotinai lydosi, keisdami savo struktūrą, ir sukietėja bei įsiskverbia į sieneles. Jiems pakartotinai degant taip pat išsiskiria kvapas ir nuodėguliai, kurie savo ruožtu impregnuoja pačią orkaitę ir įsigeria į gaminamą patiekalą. Valgyti pyragą, kuriame aiškiai jaučiamas vakarykštės vištienos ir česnakinio padažo kvapas, menkas malonumas! Norint išvengti tokių situacijų, orkaitės sieneles ir visus kitus orkaitės paviršius reikėtų reguliariai valyti.

Geriausia būtų valyti orkaitę kiekvieną kartą pasinaudojus, kai ji pakankamai atvėsta. Reguliarus orkaitės valymas neleis atsirasti užsistovėjusiems riebalams ir nemaloniems kvapams jos viduje. Tačiau, žinoma, dėl nuolatinio skubėjimo ir laiko stokos ne kiekviena namų šeimininkė gali tai daryti taip dažnai, kaip norėtųsi. Idealiausias variantas – valyti orkaitę tada, kai ji užsiteršia. Taigi, dažnai naudojant, laikykitės taisyklės valyti ją bent kartą per mėnesį.

Reguliariai prižiūrint ir valant orkaitę, nereikės griebtis sunkiosios artilerijos – šviežias riebalų dėmes ir kvapus nesunkiai pašalinsite įprastu indų plovikliu. Padenkite orkaitės vidų pakankamu kiekiu tirštų putų, tada nuplaukite dideliu kiekiu vandens. Orkaitės dureles ir apsauginį stiklą taip pat reikėtų pirmiausia nuvalyti indų ploviklio ir vandens tirpalu, tada išvalyti drėgna šluoste ir galiausiai nusausinti mikropluošto šluoste, kad neliktų dryžių.

Kaip išvalyti orkaitę liaudiškomis priemonėmis

Jei reguliariai valote orkaitę ir joje nėra susikaupę daug sudžiūvusių riebalų, galite naudoti liaudiškus valymo būdus. Valgomoji soda, actas, citrinos rūgštis gali padėti išvalyti orkaitės vidų namų sąlygomis. Nepamirškite ant rankų užsimauti gumines arba latekso pirštines – net ir įprastos liaudiškos priemonės traumuos jūsų rankų odą. Iš anksto iš orkaitės išimkite visus nereikalingus daiktus – groteles, skardas ir keptuves. Sumaišykite sodą su trupučiu vandens, kad susidarytų pasta. Gauta pasta ištepkite orkaitės vidų, išskyrus ventiliatorių ir kaitinimo elementą. Pastą patogu tepti kempine arba tiesiog imti ir tepti pirštinėmis. Jei nešvarumų daug, pastos sluoksnis turėtų būti storesnis. Kad paviršiai būtų veiksmingai išvalyti, tirpalas ant jų turėtų išbūti apie 8-10 valandų. Praėjus šiam laikui drėgna šluoste arba kempine pradėkite šveisti paviršių, galima naudoti plastikinį grandiklį. Galutiniame etape, atskieskite actą vandeniu purkštuve ir užpukškite ant valgomosios sodos pastos. Sodai reaguojant su actu susidarys papildomos putos. Sodos ir acto likučius pašalinkite drėgna šluoste ir sausai nušluostykite. Palikite orkaitę neuždarytą, kol acto kvapas visiškai išgaruos. Kaip matote, šis metodas pareikalaus nemažai jūsų laiko ir pastangų.

Daugelis namų šeimininkių renkasi liaudiškas priemones, nes mano, kad jos nekenkia aplinkai ir nenaudoja cheminių medžiagų, o tai yra svarbu, kai kalbama apie maisto ruošimo prietaisus. Tačiau praktika rodo, kad improvizuotos priemonės nepajėgia susidoroti su dėmėmis, atsiradusiomis dėl užsistovėjusių riebalų ir organinių teršalų, patekusių ant orkaitės paviršių. O norint išvalyti paviršius natūraliomis priemonėmis, reikia gerokai pasistengti – trinti iki išsekimo, naudoti kietas kempinėles, nes kitaip nešvarumai nusivalo tik iš dalies. Nepašalintas actas turi labai specifinį kvapą ir gali sukelti nudegimus, o sodos naudojimas nėra labai efektyvus ir tenka labai ilgai valyti. Kyla pagrįstas klausimas: kaip išvalyti orkaitę, jei įprasti liaudiški receptai nepasiteisino ir valymo rezultatas nepateisina jūsų lūkesčių?

Kaip efektyviai išvalyti orkaitę

Jei norite sutrumpinti orkaitės valymo laiką, jei norite, kad jūsų orkaitė būtų idealiai švari, kad joje neliktų pridegusių maisto likučių ir nemalonių kvapų – naudokite specialų orkaitės valiklį. Pavyzdžiui, Amway kompanijos gaminamą gelinį orkaičių valiklį.

Gelio pavidalo orkaičių valymo priemonė yra specialiai sukurta pašalinti įsisenėjusius ir pridžiūvusius riebalus nuo stiprios šilumos veikiamų paviršių. Jo sudėtis suminkština tokius nešvarumus ir ištirpina pridegusias dėmes (pvz., pridegusį cukrų, riebals), todėl jums nereikės eikvoti nereikalingų pastangų bandant jas nuvalyti ar naudoti kietų kempinėlių, kurios gali pažeisti dangą.

Prieš dirbdami su šiuo produktu pasirūpinkite rankų ir akių apsauga – visus veiksmus atlikite mūvėdami gumines pirštines ir neleiskite, kad produkto lašai patektų ant gleivinės ir veido (patekus ant jo, nedelsiant nuplaukite tekančiu vandeniu). Kadangi laikymo metu produktas gali tapti nevienalytis, prieš naudojant sandariai uždarytą buteliuką reikia stipriai pakratyti.

Orkaitės valymo gelio sudėtyje nėra šveičiamųjų komponentų. Pakanka šia priemone padengti orkaitės sieneles ir palikti 30 minučių. Prieš tai iš orkaitės išimkite visas nuimamas dalis – kepimo skardas, lentynas, šoninius laikiklius. Specialiu rinkinyje esančiu šepetėliu užtepkite gelio ant visų vidinių paviršių. Pradėkite nuo orkaitės galinės dalies (išskyrus ventiliatorių), paskui nuo šonų ir viršaus (vengdami orkaitės padėklo paviršiaus) ir galiausiai nuo orkaitės dugno.

Šio neabrazyvinio valiklio privalumas tas, kad jis taip pat tinka grotelėms ir padėklams valyti. Taigi padenkite groteles ir skardas geliu – patogiausia tai daryti kriauklėje. Reikės šiek tiek laiko, kad priemonė pradėtų veikti, todėl palikite tirpalą bent pusvalandžiui (labai nešvariems paviršiams skirtą laiką galite pailginti). Po to paimkite paprastą kempinę ir indą su šiltu vandeniu ir nuvalykite sieneles bei nuimamas dalis. Kad cheminės medžiagos neliktų plyšiuose ar sunkiai pasiekiamose vietose – pakartokite šią paprastą procedūrą kelis kartus. Labai patogu susikaupusius nešvarumus, groteles valyti nerūdijančio plieno šveistukais DISH DROPS SCRUB BUDS. Šie šveistukai yra keturis kartus tvirtesni negu kempinės, pagamintos iš plieno vatos. Universalūs, smagūs metaliniai šveistukai lengvai pašalina pridžiūvusius maisto likučius ir nešvarumus nebraižydami paviršių. Juos galima naudoti valant viryklių, neblizgančių puodų ir keptuvių paviršius, taip pat valant kepsnines ir indus. Po naudojimo pakanka šveistuką ištempti, kruopščiai praskalauti vandeniu ir leisti jam susigrįžti į ankstesnę formą. Šveistukus galima plauti indaplovėje, todėl jums ilgai tarnaus

Svarbu: Amway orkaičių valymo skystį galima naudoti visų tipų orkaitėse, išskyrus orkaites su savaiminio išsivalymo funkcija. Orkaitės savaiminio išsivalymo funkciją lemia speciali emalio danga, kuri, veikiama didžiausios temperatūros, skaido organines riebalų nuosėdas. Šios dangos yra jautrios įvairiems cheminiams junginiams ir gali būti pažeistos. Jei turite tokią orkaitę, atidžiai perskaitykite naudojimo instrukciją. Dažniausiai tokia emale padengiamas sunkiausiai pasiekiamas galinis paviršius, kuriame yra konvektorius. Tokiu atveju likusiai orkaitės daliai galite naudoti Amway orkaičių valiklį, vengdami purslų ant galinės sienelės. Jei visa orkaitė iš vidaus padengta savaime išsivalančiu emaliu – bet kokių cheminių medžiagų naudojimas yra neleistinas.

 

Amway orkaitės valymo skystį galima naudoti norint išvalyti ne tik orkaites, bet ir kitus pridegusius paviršius, tokius kaip židinio stiklas, kepsninė ir jos dalys.

Patarimai, kaip prižiūrėti virtuvės orkaitę

Stenkitės reguliariai valyti orkaitę – senus riebalus, kurie ne kartą buvo kaitinami ir įsiskverbė į orkaitės paviršius, pašalinti daug sunkiau.
Visada mūvėkite apsaugines pirštines, net ir dirbdami su nekenksmingais buitiniais chemikalais: riebalai, suodžiai ir nešvarumai kenkia jūsų rankoms. O jei netyčia ant rankų pateko cheminės medžiagos, nedelsdami nusiplaukite jas švariu tekančiu vandeniu.

Orkaitės valymui nenaudokite abrazyvinių produktų ar geležinių kempinių, nes labai tikėtina, kad jie sugadins paviršių.
Atidžiai perskaitykite naudojimo instrukciją. Jei esate laimingas savaime išsivalančios orkaitės savininkas, nenaudokite orkaitės valiklių ar cheminių medžiagų.

Valymo priemonių ir ploviklių likučius visada pašalinkite dideliu kiekiu švaraus vandens, kad išvengtumėte nepageidaujamos reakcijos su maistu.
Po valymo nepamirškite išvėdinti orkaitės.