Kodėl svarbu valgyti žuvį. Kam organizmui reikalingi žuvies taukai.

Žuvis pelnytai laikoma supermaistu, nes joje gausu naudingų maistinių medžiagų. Žuvyje ne tik gausu baltymų, bet ji taip pat yra puikus omega-3 riebalų rūgščių, kurios būtinos puikiai sveikatai, šaltinis. Riebalų rūgštys yra gyvybiškai svarbios žmogaus organizmui. Ar žinojote, kad net du trečdalius žmogaus smegenų sudaro riebalai? Neuronus saugančiame apvalkale – mieline – yra net 70 % riebalų. Jų taip pat gausu nervų sistemos ląstelių membranose, miokarde, tinklainėje ir sėkliniame skystyje.

Omega-3 riebalų rūgštys atlieka daugybę funkcijų – nuo ląstelių kūrimo iki širdies ir kraujagyslių sveikatos palaikymo. Omega-3 rūgštys padeda šalinti cholesterolį iš kraujagyslių sienelių, neleidžia susidaryti cholesterolio apnašoms, gerina kraujo klampumą ir stiprina kraujagyslių sieneles.

oil, fish, omega-315528.jpg

Nors omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys (arba tiesiog omega-3 riebalų rūgštys) yra gyvybiškai svarbios žmogaus organizmui, pats žmogaus organizmas ne visas jas gali pasigaminti. Polinesočiosios riebalų rūgštys į žmogaus organizmą patenka su maistu. Yra trys pagrindinės omega-3 riebalų rūgščių rūšys: EPA (eikozapentaeno rūgštis), DHA (dokozaheksaeno rūgštis) ir ALA (alfa-linoleno rūgštis). EPA ir DHA daugiausia randama žuvyse, o ALA – augaliniuose šaltiniuose, pavyzdžiui, linų sėmenyse ir graikiniuose riešutuose.

Omega-3 riebalų rūgštys yra labai svarbios kelioms svarbioms organizmo funkcijoms, įskaitant smegenų, akių ir širdies sveikatą. Tyrimai parodė, kad omega-3 riebalų rūgštys gali padėti:

– mažinti uždegimą visame organizme;

– palaikyti sveiką smegenų veiklą ir kognityvinius gebėjimus

– stiprinti regėjimą;

– mažinti širdies ligų ir insulto riziką;

Amerikos širdies asociacija rekomenduoja suaugusiesiems per savaitę suvalgyti bent dvi porcijas žuvies, ypač riebios žuvies, pavyzdžiui, lašišos, skumbrės ir tuno. Taip yra todėl, kad šių rūšių žuvyse gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios, kaip įrodyta, stiprina širdies veiklą.

Nors patys negalime jų sintetinti, omega-3 nepakeičiamosios riebalų rūgštys yra labai svarbios normaliai širdies veiklai ir padeda sustiprinti bendrą savijautą. Nors omega-3 riebalų rūgščių geriausia gauti iš visaverčio maisto, pavyzdžiui, žuvies, daugelis žmonių vartoja žuvų taukų papildus, kad užtikrintų savo mitybos poreikius. Žuvų taukų papildai gaunami iš riebių žuvų audinių, juose yra didelis kiekis EPA ir DHA.

Įrodyta, kad žuvų taukų papildai ne tik palaiko širdies sveikatą, bet ir turi daug kitų sveikatai naudingų savybių. Pavyzdžiui, tyrimai parodė, kad žuvų taukų papildai gali sumažinti sąnarių skausmą ir sustingimą, susijusį su reumatoidiniu artritu, palaikyti sveiką smegenų veiklą ir kognityvinius gebėjimus vyresnio amžiaus žmonėms, pagerinti nuotaiką ir sumažinti depresijos simptomus, taip pat palaikyti sveiką odą ir plaukus.

Amway supranta, kaip svarbu tiekti aukštos kokybės maisto papildus sveikatai palaikyti. Todėl siūlome žuvų taukų papildų, padedančių žmonėms patenkinti omega-3 riebalų rūgščių poreikius. Nutrilite™ Omega 3 Complex yra maisto papildas, kurio sudėtyje yra omega-3 riebalų rūgščių EPA (eikozapentaeno rūgšties) ir DHA (dokozaheksaeno rūgšties). Kartu jos aprūpina riebalų rūgštimis, kurių gali trūkti jūsų mityboje. Nutrilite™ Omega 3 Complex sudėtyje yra omega-3 aliejų mišinys, gautas iš mūsų patikimų Nutricert™ sertifikuotų tiekėjų. Įskaitant lašišą iš tyrų Norvegijos vandenų ir ančiuvius, skumbres bei sardines iš Atlanto ir Ramiojo vandenynų.

Žuvis yra svarbi sveikos mitybos dalis, nes joje gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios palaiko optimalią sveikatą. Nors omega-3 riebalų rūgščių geriausia gauti iš viso maisto, pavyzdžiui, žuvies, žuvų taukų papildai taip pat gali būti naudingi tiems, kurie vien tik su maistu negali suvartoti pakankamai omega-3 rūgščių.

Šaltiniai:

„Fish 101: Why You Need Omega-3s in Your Diet.” Harvard Health Publishing. Accessed February 20, 2023. https://www.health.harvard.edu/blog/fish-101-why-you-need-omega-3s-in-your-diet-2018071814233.

Mozaffarian, Dariush, and Eric B. Rimm. „Fish intake, contaminants, and human health: evaluating the risks and the benefits.” JAMA 296, no. 15 (2006): 1885-1899.

Kris-Etherton, Penny M., William S. Harris, and Lawrence J. Appel. „Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease.” Circulation 106, no. 21 (2002): 2747-2757.

Calder, Philip C. „Omega-3 fatty acids and inflammatory processes.” Nutrients 2, no. 3 (2010): 355-374.

„Fish Oil: An Effective Treatment for Rheumatoid Arthritis?” Arthritis Foundation. Accessed February 20, 2023. https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/complementary-therapies/supplements-and-vitamins/fish-oil-for-rheumatoid-arthritis.

Yurko-Mauro, Karin, Gene L. Bowman, Joseph A. Liechty, Claire M. Borden, Sherry E. Murphy, and Edward L. St. John. „Association between plasma phospholipid omega-3 fatty acids and neuropsychological performance in healthy adults.” Neurology 62, no. 2 (2004): 275-280.

Grosso, Giuseppe, Fabio Galvano, Agata Lombardo, and Antonio Mistretta. „Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms.” Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2014 (2014): 313570.

Asserin, Jérome, Elian Lati, Thomas Shioya, and Audrey Prawitt. „The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo‐controlled clinical trials.” Journal of Cosmetic Dermatology 17, no. 3 (2018): 302-312.

„Nutrilite Ocean Essentials Balanced Health.” Amway. Accessed February 20, 2023. https://www.amway.com/en_US/Nutrition/Vitamins-%26-Supplements/Fish-Oils-%26-Omegas/Nutrilite-Ocean-Essentials-Balanced-Health/p/110168.

„Nutrilite ClearGuard.” Amway. Accessed February 20, 2023. https://www.amway.com/en_US/Nutrition/Vitamins-%26-Supplements/Fish-Oils-%26-Omegas/Nutrilite-ClearGuard/p/110167.

„Nutrilite Vitamins & Supplements.” Amway. Accessed February 20, 2023. https://www.amway.com/en_US/Nutrition/Vitamins-%26-Supplements/c/Nutrilite.