Maistinių skaidulų nauda žmogaus organizmui

Visuose augaliniuose maisto produktuose yra dviejų rūšių maistinių medžiagų. Kai kurios suskaidomos virškinimo trakte ir aprūpina organizmą energija. Kitos medžiagos yra neperdirbamos. Tai reiškia, kad mes neturime joms virškinti reikalingų fermentų, o energijos apykaitoje jos praktiškai nedalyvauja. Tačiau žmogaus organizmas gali gauti naudos net iš tų maisto sudedamųjų dalių, kurių nepajėgia perdirbti. Gamtoje yra daugybė šių medžiagų, kurias vienija teigiamo poveikio mechanizmai. Jų bendras pavadinimas yra maistinės skaidulos arba tiesiog skaidulos. Maistinių skaidulų nauda žmogaus organizmui įrodyta daugyve mokslinių tyrimų.

Maistinių skaidulų rūšys

Mokslininkai naudoja keletą maistinių skaidulų klasifikacijų, tarp kurių labiausiai paplitusi yra jų skirstymas į tirpias ir netirpias.
• Tirpios skaidulos yra pektinai, dervos, krakmolai. Sąveikaujant su skysčiu šios medžiagos sudaro klampius gelius.
• Netirpios skaidulos – celiuliozė, hemiceliuliozė, ligninas. Jie nesąveikauja su vandeniu, išlaiko savo pirminę struktūrą per visą virškinimo sistemą.

Tirpios ir netirpios skaidulos atlieka skirtingas funkcijas, viena kitą papildo. Žmogui svarbu gauti pakankamą kiekvienos rūšies skaidulų kiekį. Skaidulos itin svarbios žmogaus organizmo pagalbininkės, nes skatina žarnyno veiklą, padeda pašalinti su maistu gautus nereikalingus riebalus bei kitas medžiagas, yra gerųjų bakterijų šaltinis. Skaidulos stimuliuoja žarnyno veiklą, vaizdžiai tariant, padėdamos nesuvirškintoms maisto dalelėms slinkti link išėjimo, tuo pat metu jos lėtina virškinimo procesą, dėl ko ilgiau išlieka sotumo jausmas ir mažėja persivalgymo rizika.

Maistinių skaidulų nauda žmogaus organizmui

Anksčiau dietologai maistines skaidulas laikė balastinėmis medžiagomis, kurios per virškinamąjį traktą praeina nepakitusios, neduodančios jokios naudos organizmui. Praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje šis stereotipas buvo sugriautas. Airių gydytojas Denisas Burkittas, dirbdamas Ugandoje, pastebėjo, kad vietos gyventojams praktiškai nepažįstama daugybė tarp europiečių paplitusių ligų: koronarinė širdies liga, diabetas, apendicitas, tulžies pūslės akmenligė, vidurių užkietėjimas. Gydytojas pastebėjo, kad Ugandos gyventojai rečiau serga dėl maistinių skaidulų gausos jų racione, o mums trūksta šių svarbių medžiagų.

Laikui bėgant mokslininkai atrado vis maistinių skaidulų naudos žmonėms įrodymų. Vien per pastaruosius kelerius metus buvo gauti šie tyrimų rezultatai:
• Karališkojo Šiaurės Airijos universiteto tyrėjai nustatė, kad maistinės skaidulos gali sumažinti storosios žarnos vėžio riziką;
• jų kolegos iš Kinijos universitetų nustatė tą patį ryšį tarp maistinių skaidulų ir kiaušidžių vėžio;
• Ispanijos mokslininkai iš Complutense universiteto padarė išvadą, kad skaidulos padeda normalizuoti kraujospūdį.
Kiti maistinių skaidulų teigiamo poveikio mechanizmai jau seniai ištyrinėti ir paaiškinti mokslo.

Netirpios skaidulos

Netirpios skaidulos tarsi organizmo šluota – išvalo tulžį, gerina peristaltiką (maisto judėjimas žarnyne), neleidžia nesuvirškintoms maisto medžiagoms užsilaikyti žarnyne. Netirpios skaidulos visiškai nepakitusios keliauja virškinamuoju traktu žemyn ir tokiu būdu padeda jį išvalyti.

Tirpios skaidulos

Tirpios skaidulos taip pat vertingos, nes puikiai valo organizmą. Tačiau tirpios skaidulos valo ne žarnyną, bet kraują, absorbuodamos ir pašalindamos iš jo kenksmingas medžiagas, tarp jų ir cholesterolį.
Tirpios skaidulos sugeba sugerti vandenį, todėl išmatos tampa minkštesnės ir sumažėja vidurių užkietėjimo rizika.

Taip pat lėtina cukraus įsisavinimą. Gliukozė į kraują patenka tolygiai, be staigių šuolių, net ir pavalgius saldumynų. Tai ženkliai mažina diabeto išsivystymo riziką.
Mūsų organizmas neskaido skaidulų, tačiau tirpias skaidulas apdoroja gerosios bakterijos, gyvenančios mūsų skrandyje ir žarnyne. Tokia maistinė terpė sudaro palankias sąlygas gerųjų bakterijų dauginimuisi ir junginių, reikalingų sklandžiam virškinimo sistemos darbui, sintezei.

Abiejų tipų skaidulos

Yra maisto produktų, kaip pvz vaisiai, kurie turi tiek tirpių, tiek ir netirpių skaidulų. O tai reiškia dvigubą naudą mūsų organizmui. Vienas tokių pavyzdžių – obuolys. Jo žievelėje yra netirpių skaidulų, o minkštime – tirpių. Valgant skaidulų gausų maistą užpildomas skrandis ir sukuriamas sotumo jausmas. Tai mažina apetitą, žmonėms, norintiems sulieknėti, tampa lengviau laikytis dietos.
Lentelėje išvardinti daug skaidulų turintys maisto produktai pagal skaidulų rūšį ir masės dalį, kurią sudaro skaidulos:

skaidulos

Kas turėtų vartoti maistines skaidulas

Skaidulos yra būtinos kiekvienam žmogui, nepriklausomai nuo lyties ir amžiaus. Remiantis gydytojų rekomendacijomis, maistinių skaidulų paros norma suaugusiam žmogui svyruoja nuo 20 g. iki 38 g per dieną vyrams ir 25 g moterims.

Kad organizmas gautų tokį kiekį maistinių skaidulų, kasdien būtina suvalgyti ne mažiau kaip 300-400 gramų šviežio augalinio maisto. Tačiau Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys rodo, kad daugumos žmonių mityba šių reikalavimų neatitinka. Dėl šios priežasties labai svarbu vartoti skaidulų turinčius maisto papildus. NUTRILITE™ maistinės skaidulos yra specialus trijų tirpių skaidulų, natūraliai gaunamų iš augalinių šaltinių, mišinys. Vienoje pakuotėje yra 5 g tirpių skaidulų

Kaip vartoti maistines skaidulas

Yra keletas taisyklių, kaip padidinti skaidulų vartojimo efektyvumą:
1. Pirmenybę teikite šviežiems produktams: juose daugiau maistinių skaidulų nei konservuotuose.
2. Valgykite pilno grūdo duoną ir makaronus, o ne pagamintus iš smulkių miltų.
3. Gerkite sultis su minkštimu, o ne filtruotas.
4. Pusryčiams valgykite daržoves, vaisius, dribsnius, kad ląsteliena ryte patektų į organizmą.
5. Įtraukite į savo racioną kuo daugiau įvairaus augalinio maisto, kad gautumėte visas maistines skaidulas.

Ir dar vienas vertingas patarimas. Bandymas kardinaliai keisti mitybą, smarkiai didinti daug skaidulų turinčio augalinio maisto dalį, padaro daugiau žalos nei naudos. Kartu su maistinėmis skaidulomis jūs gaunate per daug angliavandenių ir tuo pačiu jaučiate baltymų bei riebalų trūkumą. Šis maistinių medžiagų disbalansas daro didelę žalą sveikatai. Štai kodėl reikia ne piktnaudžiauti tam tikrais maisto produktais kitų sąskaita, o susikurti subalansuotą, jūsų poreikius atitinkančią mitybą ir vartoti maisto papildus, kad pašalintumėte maistinių skaidulų trūkumą. NUTRILITE™ maistinių skaidulų milteliai suteikia 20% kasdienio ląstelienos poreikio, nekeičiant jūsų mitybos įpročių. Šie smulkūs bekvapiai milteliai lengvai tirpsta vandenyje, tad tai galėtų būti puiki dienos pradžia. Taip pat papildus galima užbarstyti ant maisto produktų, sumaišyti su jogurtu, varške, kokteiliu. Maisto papildas yra beskonis, jame nėra dirbtinių spalvų, skonių ir konservantų. tad lengvai vartojamas.

Skaitykite: