Žuvų taukai: Kaip vartoti ir gauti naudos

Visi esame girdėję ar skaitę apie žuvų taukų naudą, apie jų būtinybę augančiam vaikų organizmui, apie vaikų „meilę“ jiems. Panagrinėkime, ar ir kaip svarbūs ir reikalingi žuvies taukai mūsų organizmui bei sveikatai. Ir kaip padaryti, kad žuvų taukų vartojimas teiktų kuo didesnę naudą mums ir mūsų artimiesiems. Pirmiausia būtina suprasti, kas yra šie legendiniai žuvų taukai ir „su kuo jie valgomi“.

Žuvų taukai – tai polinesočiųjų riebalų rūgščių (PUFA) omega-3 ir omega-6, fosforo, jodo, magnio, kalcio, vitaminų A ir D derinys. Tai iš tiesų patys tikriausi riebalai, išgaunami iš stambių rūšių žuvų kepenų ir raumenų, kuriuose jų gausiausia. Tai menkė, skumbrė, silkė ir tunas.

Beveik visi šį produktą sudarantys elementai dalyvauja mūsų ląstelių statyboje, jų atsinaujinimo procesuose. Ir akivaizdu, kad bet kurio iš šių komponentų trūkumas turės neigiamos įtakos mūsų sveikatai, fizinei ar psichinei. Juk šių medžiagų gauname tik iš išorės, valgydami žuvį ir kitus produktus. Be to, svarbūs ir patys komponentai, ir natūralus ir subalansuotas jų derinys. Juk būtent žuvų taukuose visi šie komponentai papildo, suaktyvina, sustiprina vienas kito teigiamą poveikį mūsų organizmui.

food, nature, salmon-712665.jpg

Kokia tiksliai yra šių medžiagų nauda mūsų organizmui. Pasikartokime, jog visi žuvų taukus sudarantys elementai dalyvauja ląstelių statyboje ir jų regeneracijoje. Tai reiškia, kad beveik visiems mūsų kūno organams gyvybiškai svarbu gauti pakankamą kiekį žuvų taukų.

Žuvų taukai ir omega-3 yra būtini vaikams

Pradėkime nuo pagrindinio dalyko. Pagrindinis dalykas gyvenime yra mūsų vaikai. Kaip jau minėta, žuvų taukai yra natūralus elementų, dalyvaujančių ir darančių įtaką ląstelių statybai ir jų regeneracijai – vitamino D, vitamino A, polinesočiųjų riebalų rūgščių (PUFA) omega-3 ir omega-6, fosforo, jodo, magnio, kalcio – derinys. Būtent vaikystėje klojamos mūsų būsimos sveikatos „statybinės medžiagos” dedami visų ląstelių tinkamo funkcionavimo ir sąveikos pamatai. Neveltui, būtent vaikams pirmiausia taip primygtinai rekomenduojama į mitybą įtraukti žuvų taukus, vitaminą D ir jo turinčius produktus.

Be to, per pirmuosius dvejus gyvenimo metus kūdikiai yra labiausiai pažeidžiami tokios ligos kaip rachitas (iš graikų kalbos ῥάχις – stuburas). Ypač kūdikiams, gimusiems šiaurės šalyse, ir kūdikiams, gimusiems rudenį ir žiemą. Šį pažeidžiamumą lemia nepakankamas saulės spindulių kiekis ir dėl to nepakankama vitamino D gamyba jų dar mažuose organizmuose. Ši liga žinoma jau labai seniai. Ji išsamiai aprašyta dar 1650 m. Kurį laiką rachitas netgi buvo vadinamas „anglų liga“ dėl debesuotojo Anglijos klimato ir didelio sergamumo šioje saloje.

Pastaruoju metu rachitas laikomas liga, susijusia su vaiko augimui būtino kalcio ir fosforo gamybos sulėtėjimu. Dėl šio fosforo ir kalcio apykaitos trūkumo sutrinka baltymų apykaita, svarbi mikroelementų, tokių kaip geležis, varis ir magnis, vystymuisi. Rachitas kūdikiams sukelia ne tik didelį sergamumą ir imuninės sistemos sutrikimus, bet ir netinkamą kaulų formavimąsi, įvairias anomalijas, pavyzdžiui, plokščiapėdystę, skoliozę, pablogėjusį regėjimą ir kitas bėdas ateityje.

Pats ligos pavadinimas laikomas nemaloniu, jo gėdijamasis ir stengiamasi garsiai apie tai nekalbėti. Vis dėlto, iki šiol sergamumas kūdikių rachitu išlieka gana didelis. Praėjusio šimtmečio pradžioje patyrę gydytojai pastebėjo gana veiksmingą žuvų taukų poveikį gydant rachitą ir vykdant jo profilaktiką. Vėliau iš žuvų taukų buvo išskirtas riebaluose tirpus vitaminas D, todėl buvo galima išsamiau ištirti jo įtaką žmogaus organų formavimuisi ir funkcionavimui bei fosforo ir kalcio apykaitai.

Pats ligos pavadinimas laikomas nemaloniu, jo gėdijamasis ir stengiamasi garsiai apie tai nekalbėti. Vis dėlto, iki šiol sergamumas kūdikių rachitu išlieka gana didelis. Praėjusio šimtmečio pradžioje patyrę gydytojai pastebėjo gana veiksmingą žuvų taukų poveikį gydant rachitą ir vykdant jo profilaktiką. Vėliau iš žuvų taukų buvo išskirtas riebaluose tirpus vitaminas D, todėl buvo galima išsamiau ištirti jo įtaką žmogaus organų formavimuisi ir funkcionavimui bei fosforo ir kalcio apykaitai.

Tačiau vargu ar prasminga pasakoti savo mylimiausiems vaikučiams apie žuvų taukų naudą ir būtinybę, nes mes, suaugusieji, esame atsakingi už jų gerovę ir tinkamą mitybą, už jų sveiką ateitį. Nutrilite prekinis ženklas pasirūpino, kad mūsų vaikai galėtų gauti reikalingų medžiagų maloniu ir skaniu, netgi žaismingu būdu. Žuvų taukai vaikams Nutrilite žuvų taukai Omega-3 bei kiti puikūs Nutrilite produktai sukurti specialiai vaikams iš ekologiškų sudėtinių dalių. Sudėtyje nėra dirbtinių konservantų ir dirbtinių dažiklių. Nutrilite žuvų taukai Omega-3 vaikams yra želė pavidalo vaisių mikso skonio, kuris puikiai maskuoja žuvų taukų skonį ir poskonį, pastilės, teikiančios vaikams taip reikalingų maistinių medžiagų, žuvies taukų. Pastiles lengva ir malonu kramtyti, jų nereikia užgerti vandeniu. Produkto sudėtyje yra žuvų taukų, gautų iš aplinkai nekenksmingų šaltinių ir turinčių visus reikiamus kokybės sertifikatus. Skanios ir sveikos Nutrilite Omega-3 želė pastilės, pagamintos iš aukštos kokybės ingredientų ir žuvų taukų iš ekologiškai švarių šaltinių, yra geriausia, ką galime pasiūlyti savo kūdikiams.

Žuvų taukai teigiamai veikia ir vaikų elgesio sutrikimų – agresijos, neatidumo, hiperaktyvumo – atvejais. Reguliariai vartojant žuvų taukus vaikas tampa labiau susikaupęs, ramesnis. Ypač svarbu papildais, kurių sudėtyje yra vitamino D, vitamino A, polinesočiųjų riebalų rūgščių (PUFA) omega-3 ir omega-6, fosforo, jodo, magnio, kalcio papildyti racioną tų vaikų, kurie gimė tuo metų laiku,
kuomet sumažėja saulės aktyvumas, t.y. rudenį ir žiemą, nes tuomet gauname mažai saulės šviesos ir vitamino D gamyba mūsų organizme smarkiai sumažėja. Maisto papildus su žuvies taukais turėtų vartoti tiek nėščia, tiek žindanti moteris, tokiu būdu užtikrins normalų vaisiaus augimą ir vystymąsi, sustiprins kūdikio regėjimą.

Žuvų taukų nauda širdžiai

Viešoje erdvėje girdime daug madingų žodžių ir sąvokų, tokių kaip „Viduržemio jūros dieta“, „japoniškas ilgaamžiškumas“ ir kitų, kurių esmė susiveda į vieną – valgyti daugiau žuvies ir kitų maisto produktų, turinčių polinesočiųjų riebalų omega-3, omega-6, vitaminų ir mikroelementų. Tai tapo madinga, nes mirtingumas dėl širdies ir kraujagyslių ligų vis dar užima pirmą vietą tarp kitų ankstyvo mirtingumo priežasčių. O juk būtent širdies ir kraujagyslių veikla lemia mūsų sveikatą, mūsų kūno fizinę būklę.

Vartojant žuvį ir žuvų taukus sumažėja kenksmingo cholesterolio kiekis, palaikoma tinkama trigliceridų – riebalų atsargų kraujyje – pusiausvyra. Todėl normalizuojasi riebalinio audinio kiekis organizme, kraujagyslės išvalomos nuo apnašų, pagerėja vidaus organų apsauga nuo pažeidimų, išnyksta įvairūs širdies ritmo sutrikimai, sumažėja kraujospūdis ir bendras kūno svoris. Papildų, kurių sudėtyje yra žuvų taukų, polinesočiųjų riebalų rūgščių Omega-3, Omega-6, įtraukimas į savo mitybą yra rūpestis savo sveikata. Šiuo atveju tinkamiausias ir rekomenduojamas produktas yra Nutrilite Omega-3 Complex, kurio sudėtyje yra Omega-3 riebalų rūgščių mišinio. Nutrilite Omega-3 Complex yra maisto  papildas, kurio pagrindą sudaro aukštos kokybės Omega-3 riebalų rūgštys, skatinančios sveiką širdies veiklą.

Depresija ir psichikos sveikata

Nereikia būti mokslininku, kad pastebėtum, jog depresija, prislėgta būsena dažniausiai pasireiškia rudenį ir žiemą, kuomet virš mūsų galvų nuolat matomas „cepelinų spalvos“ dangus. Vadinamoji sezoninė depresija, padidėjęs dirglumas, apatija …. Visa tai susiję su sumažėjusiu saulės spindulių kiekiu. Mažėja dienos šviesos valandų, dėl to smegenyse gali sutrikti medžiagų, atsakingų už nuotaiką, pusiausvyra. Pasireiškia anhedonija – tai sumenkęs gebėjimas jausti malonumą. Anhedonija yra tiesioginis depresijos požymis, ją jaučiant sumažėja susidomėjimas veikla, kuri anksčiau buvo įdomi, sumažėja darbingumas ir gyvybingumas, padidėja nuovargis.

Jei laiku nesiimsite veiksmų, pasekmės gali būti nemalonios. Žuvų taukai yra pagrindinis trūkstamų medžiagų šaltinis. Žmonėms, linkusiems į sezoninį nuotaikos pablogėjimą ir turintiems sumažėjusį darbingumą, tiesiog būtina rūpintis savo psichine sveikata.

Alzheimerio liga ir jos prevencija naudojant žuvų taukus

Alzheimerio liga, tapusi „naminuke“ paliečia vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių. Milijardai eurų išleidžiami ieškant būdų, kaip kovoti su šia su amžiumi susijusia smegenų liga. Tačiau, pasirodo, šios „intelektualų ligos“ prevencija gali būti žuvų taukai, kaip unikalaus medžiagų rinkinio – vitamino D, vitamino A, polinesočiųjų riebalų rūgščių (PUFA) omega-3 ir omega-6, fosforo, jodo, magnio, kalcio – tiekėjas. Ir tai ne chemiškai susintetinti preparatai, o pats natūraliausias gamtos „jaunystės eliksyras“.

Žuvų taukų nauda geram regėjimui ir akių sveikatai

Kas gali būti brangiau? „Saugok, kaip savo akies vyzdį“, – sakydavo mūsų protėviai. Prarasti regėjimą – tai prarasti pusę pasaulėžiūros, pusę gyvenimo. Be išorinio mechaninio poveikio, mūsų akys, deja, kenčia nuo įvairiausių vidinių neigiamų procesų, vykstančių mūsų organizme. Tai kenksmingo cholesterolio kiekio padidėjimas ir jo sąlygotas kraujagyslių užsikimšimas. Kraujagyslių valymas žuvų taukuose esančiomis omega-3 medžiagomis yra esminė akių sveikatos išsaugojimo ir atkūrimo bei akių ligų prevencijos dalis.

Žuvų taukų poveikis uždegiminiams procesams ir odos būklei

Šiuolaikinis gyvenimo ritmas, deja, ne visada leidžia mums tinkamai pasirūpinti savimi, visaverte mityba ir savalaikiu poilsiu. Nuolatinis stresas, susijęs su įvairiomis socialinėmis problemomis, taip pat neigiamai veikia mūsų organizmo būklę. Visa tai lemia vidaus ir išorės organų, tarp jų ir didžiausio – mūsų odos – sutrikimu, funkcijas, uždegimus, nepatenkinamą išvaizdą. O žodį artritas
labai dažnai girdime iš jaunų žmonių. Turime pagalvoti apie universalią priemonę, stiprinančią imuninę sistemą, gerinančią odos būklę, veiksmingą kovos su uždegimu įrankį – žuvų taukus. Žuvų taukai nėra panacėja nuo streso ir sumaišties, tačiau tai yra priemonė mūsų imuninei sistemai stiprinti, o turint gerą imunitetą ir stiprią sveikatos būklę, daug lengviau susidoroti su stresu.

Kaulų sveikata ir omega-3

Kai tyrimuose dalyvauja aukštos klasės specialistai ir jų rezultatai nėra orientuoti į kieno nors tiesioginę asmeninę naudą, tokie tyrimai kelia visišką pasitikėjimą. Būtent NASA specialistai atkreipė dėmesį į kaulų masės mažėjimą nesvarumo būsenoje (nėra apkrovos – nėra kaulų masės) ir susidomėjo būdais, kaip ją atkurti bei išsaugoti. Jie atkreipė dėmesį į polinesočiųjų riebalų rūgščių (PUFA) omega-3 ir apskritai įprastų žuvų taukų blokuojantį poveikį receptoriams, kurie suaktyvėja veikiami nesvarumo būsenos ir skatina kaulų masės mažėjimą. Tai reiškia, kad žuvų taukai, ypač omega-3, gali slopinti ir stabdyti kaulų masės retėjimo procesus, prisidėti prie sveikų kaulų išsaugojimo. Tie patys receptoriai veikia ir imuninę sistemą, visus uždegiminius procesus organizme. Tačiau tai vyksta nesvarumo būsenoje, kosmose. Žemėje ši kaulų masės nykimo, kalcio išplovimo problema taip pat egzistuoja. Ši liga vadinama osteoporoze: kaulų trapumas, kaulų retėjimas, kaulų masės netekimas, uždegimas. Reguliarus kasdienis žuvų taukų vartojimas yra efektyvi šios ligos prevencija.

Nutrilite™ vitaminai ir papildai

Sutikite, kaip malonu žinoti, kad tokią ypač didelę teigiamą įtaką mūsų organizmui daro ne cheminis preparatas, o natūralus maisto produktas. Pastaruosius 10 metų Nutrilite yra pirmaujantis pasaulyje vitaminų ir maisto papildų prekės ženklas pagal pardavimų apimtis. Tai daugiau nei 80 metų ekologinio ūkininkavimo, mokslinio požiūrio ir tvirto įsipareigojimo laikytis geriausios mokslinės praktikos išdava. Nutrilite™ sudaro sąlygas gerai savijautai puoselėti jums ir jūsų artimiesiems.