Burnos mikrobioma ir bendra sveikata

Žmogaus burnos mikrobioma

Žmogaus burnos mikrobioma – tai įvairių bakterijų, virusų, grybelių ir kitų mikroorganizmų visuma, gyvenanti žmogaus burnoje. Tai sudėtinga ir subtili ekosistema, kuri atlieka svarbų vaidmenį žmogaus organizmo sveikatos palaikymo procese. Sveiko žmogaus burnos ertmėje gyvena daugiau kaip 700 rūšių mikroorganizmų. Tarp jų yra ir naudingų, ir patogeninių. . Į organizmą jie patenka įvairiais būdais: su maistu ir vandeniu, per orą, su kitų žmonių seilėmis, bučiuojantis, jei turite įprotį kramtyti pieštukus, laižyti pirštus, liesti veidą ir lūpas.

Teisingai subalansuota mikrobioma padeda apsaugoti nuo patogenų invazijos konkuruodama su kenksmingomis bakterijomis ir užkirsdama kelią jų plitimui. Burnos mikrobioma prisideda prie maisto virškinimo proceso. Kai kurios bakterijos burnoje dalyvauja maisto fermentacijoje ir yra svarbios tinkamai virškinimo sistemos veiklai. Jos padeda skaidyti maisto produktus ir skatina maistinių medžiagų absorbciją organizme.

Be to, burnos mikrobioma gali turėti įtakos ir bendrajai organizmo sveikatai. Naujausi tyrimai rodo, kad jos disbalansas gali būti susijęs su įvairiomis ligomis, tokiomis kaip diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos bei netgi neurologinės būklės. Taigi, sveika burnos mikrobioma, kurią sukuria reguliari tinkama burnos priežiūra, yra labai svarbi gerai mūsų savijautai.

Nuo mikrobiomos būklės priklauso dantų ir dantenų būklė, burnos kvapo gaivumas, virškinimo, imuninės ir kitų organizmo sistemų veikla. Todėl burnos priežiūra turi būti neatsiejama kasdienės higienos dalimi, labai svarbu palaikyti burnos ertmės mikrofloros pusiausvyrą. Burnos mikroflora yra mikroorganizmų, gyvenančių dantų, liežuvio, gleivinės paviršiuje, seilėse, visuma. Burnoje tam ypač palankios sąlygos -nuolatinė drėgmė, maždaug 37 laipsnių temperatūra, deguonies ir maistinių medžiagų prieinamumas. Vis tai skatina mikroorganizmų augimą ir dauginimąsi. Laimei, ne visi įsitvirtina. Burnos mikrobinės floros sudėtis priklauso nuo higienos, sveikatos, genetikos. Norint išlaikyti optimalią burnos mikrobiomos būklę, svarbu atkreipti dėmesį į reguliarią burnos higieną, tinkamą mitybą ir sveikus gyvenimo įpročius. Burnos priežiūra padeda ne tik išlaikyti sveiką burną, bet ir užtikrina sklandų viso organizmo funkcionavimą.

Mikrobiomą sudaro įvairių grupių mikroorganizmai:

– bakterijos,

– aktinomicetai,

– spirochetos,

– į mieles panašūs grybai,

– pirmuonys,

– virusai.

Vyraujantys bakterijų organizmai yra streptokokai, veilonelės ir difteroidai. Šios bakterijos atlieka naudingas funkcijas: pavyzdžiui, streptokokai padeda kovoti su puvimo procesais, o veilonelės neutralizuoja rūgštų maistą ir padeda apsisaugoti nuo dantų ėduonies. Burnos ertmėje taip pat gyvena laktobakterijos ir bifidobakterijos – jos sukuria palankią aplinką normaliai mikrobinei florai. Šie organizmai dalyvauja virškinime, vitaminų sintezėje, imuniteto palaikyme.

Mikrobioma yra save reguliuojanti sistema. Jei žmogus sveikas, naudingosios bakterijos vyrauja prieš patogenines. Jei pusiausvyra sutrinka, padaugėja kenksmingų mikrobų, atsiranda disbakteriozė, kurią dažnai lydi blogas burnos kvapas.

Dažniausios blogo burnos kvapo priežastys yra šios:

– jei geriate mažai vandens, daug ir ilgai kalbate, sunkiai kvėpuojate per nosį;
– organizmo anomalijos, dantų problemos, virškinimo ir kitų sistemų sutrikimai;
– prasta higiena;
– rūkymas.

Kartais dėl blogo kvapo kalti breketai, dantų protezai. Netinkamai juos prižiūrint, ant jų kaupiasi bakterijos. Užsistovėjusio burnos kvapo priežastimi gali būti maisto produktai: svogūnai, česnakai, kava.

Tačiau dažniausiai kaltos anaerobinės bakterijos: dėl savo gyvybinės veiklos jos išskiria lakius sieros junginius, kurie skleidžia nemalonų kvapą. Norint išspręsti blogo burnos kvapo problemą, būtina suprasti, kas lėmė šių bakterijų augimą ir kaip atkurti sveiką pusiausvyrą.

Kodėl burnos ertmėje išbalansuojama bakterijų pusiausvyra?

Netgi naudingos bakterijos gali būti kenksmingos. Pavyzdžiui, Streptococcus mutans pati savaime yra saugi, tačiau sąveikaudama su cukrumi ji gamina rūgštį, kuri ardo dantų emalį. Todėl svarbu užtikrinti higieną dienos metu: po deserto ar saldžios arbatos puodelio naudokite antibakterinį poveikį turintį skalavimo skystį ar purškiamąjį gaiviklį. Mikrobinės floros disbalansą taip pat gali išprovokuoti įvairios ligos, žalingi įpročiai, netinkamas gyvenimo būdas:

– menka higiena,
– blogas sąkandis,
– laiku negydomi dantys ir dantenos,
– vitaminų trūkumas,
– tam tikrų vaistų vartojimas,
– sumažėjęs imunitetas,
– virškinimo trakto sutrikimai.

Ilgai veikiant šiems veiksniams, pradeda keistis mikroorganizmų padermių santykis, o tai gali sukelti įvairių komplikacijų.

Kuo gresia sutrikusi mikroflora

Vienas iš disbakteriozei būdingų požymių yra blogas burnos kvapas. Ilgainiui gali atsirasti dantų problemų, susijusių su dantų emalio ardymu ir gleivinių uždegiminiais procesais. Stebėjimais nustatytas ryšys tarp burnos mikrobinės floros būklės ir širdies bei kraujagyslių ir kvėpavimo sistemų veiklos.

Kaip atkurti burnos ertmės mikroflorą?

Pusiausvyros atkūrimo būdai priklauso nuo disbakteriozės stadijos. Esant apleistoms formoms, būtina kreiptis į burnos sveikatos specialistą. Jis atliks higieninę burnos priežiūrą, kurią sudaro:

– apnašų ir dantų akmenų valymas nuo dantų,
– gleivinės uždegimo gydymas.

Specialistas gali paskirti probiotikų, vitaminų ir kitų priemonių.
Norint išvengti disbakteriozės ir palaikyti sveiką mikroorganizmų pusiausvyrą, būtina tinkamai prižiūrėti burnos ertmę. Trys tinkamos priežiūros taisyklės yra šios:
– reguliarumas,
– visapusiškas požiūris,
– kokybiškos higienos priemonės.
Svarbu tinkamai laikytis visų trijų taisyklių.

Reguliari priežiūra

Net geriausia dantų pasta nesusidoros su apnašomis, jei dantis valysite kartą per savaitę. Būtinas reguliarumas, t. y. kasdienė higiena: kruopštus dantų valymas ryte ir vakare, dantų siūlo naudojimas ir burnos skalavimas po kiekvieno valgio. Atminkite, sveika burna – tai raktas į viso organizmo sveikatą.

Kruopšti higiena

Būtina kruopščiai ir atidžiai prižiūrėti dantis, nes valant dantis šepetėliu iki 40 % danties paviršiaus lieka nešvarus. Norint tinkamai išvalyti dantis, reikėtų naudoti skalavimo skystį ir dantų siūlą. Taip išvalysite tarpdančius ir sunaikinsite mikroorganizmus ant liežuvio, gomurio ir vidinių skruostų paviršių. Nepamirškite nuvalyti liežuvio ir žandų, nes ten bakterijos kaupiasi lyg kempinėje. Valykite tarpdančius siūlais bent kartą per dieną, kad pašalintumėte maisto likučius iš tarpdančių. Gerkite daug vandens, kad palaikytumėte burnoje drėgmę. Sveika burna turi tapti norma.

Tinkamų burnos higienos priemonių pasirinkimas

Kad gautumėte maksimalią naudą ir nepakenktumėte savo sveikatai, svarbu rinktis kokybiškus burnos higienos produktus. Pavyzdžiui, verta prisiminti, kad dantų pastoje esantys parabenai gali sukelti audringą imuninę reakciją, neigiamai paveikti endokrininę sistemą. Alkoholiniai skalavimo skysčiai gali sutrikdyti mikrofloros pusiausvyrą, sukelti išsausėjimą ir pažeisti gleivinę. O nepatogus dantų siūlas ar per kietas šepetėlis gali traumuoti dantenas ir paskatinti patogeninių bakterijų dauginimąsi.
Rinkdamiesi higienos priemones atkreipkite dėmesį į šiuos kriterijus:

– sudėtį,
– veiksmingumą,
– naudojimo patogumą.

Kokybiškų burnos higienos priemonių pavyzdys yra Glister™ prekinis ženklas. Tai moksliškai pagrįsta burnos priežiūros sistema, kuri apima visus pilnavertei burnos higienai reikalingus produktus. Glister prekinio ženklo produktuose nėra parabenų, ftalatų, alkoholio, peroksido, cukraus ir gyvūninės kilmės ingredientų. Produktai sukurti iš augalinių, natūraliai išgautų ingredientų, kurie užauginti Nutrilite ūkiuose.

– daugialypio poveikio dantų pasta glister (valo dantis, remineralizuoja, apsaugo, stiprina ir šviesina emalį). Dantų pasta Glister gydo ir stiprina unikalią burnos mikrobiomos pusiausvyrą
– daugiafunkcinis skalavimo skystis su alaviju (palaiko sveiką mikrobinės floros pusiausvyrą, sudėtyje yra mėtų, užaugintų Nutrilite™ ekologiniuose ūkiuose). Glister burnos skalavimo priemonė išvalo dantis, tarpdančius ir burną, stiprina unikalią burnos mikrobiomos pusiausvyrą, efektyviai saugo nuo blogo kvapo bei gingivito.
dantų šepetėlis su liežuvio ir skruostų šepetėlio galvute (minkšti ir vidutinio ilgio šereliai),
dantų siūlas su natūralaus bičių vaško danga (lengvai slysta, veiksmingai šalina apnašas tarp dantų ir žemiau dantenų). Glister dantų siūlas yra plokščios formos, todėl lengvai patenka į visus tarpelius tarp dantų. Tokiu būdu pašalina apnašas iš visų tarpdančių
– bespalvis purškiamas gaivinamasis purškiklis be cukraus (pašalina iki 99,99 % blogą burnos kvapą sukeliančių bakterijų).

Šaltinių sąrašas

  • Mikrobiologija ir imunologija odontologams, [vertimas iš anglų kalbos] / Edited by R. J. Lamont, M. S. Lantz, R. A. Berne, D. J.
  • Leblanc; translated from English, ed. by V. J. Leontiev. K. Leontjevas. – Maskva: Praktinė medicina, 2010. – 504 p.: iliustr., 4 skyrius, p. 104.
  • Katola V.M. ir kt. burnos mikrobiotos įtaka uždegimo ir somatinių ligų vystymuisi. Rusijos stomatologijos žurnalas. 2018; 22 (3): 162-165.